qweqwe

2016. október. 03.

Az alkalmazás, amely megtanítja gyermekednek a telefonszámod.

Miért kell ezzel külön foglalkozni?

A párkapcsolati erőszak-elkövető bántalmazó a családban élő gyerekekre is veszélyes. A gyerekek hallják, látják, tudják, hogy a bántalmazó veszélyes, és szenvednek a bántalmazástól, félnek a bántalmazótól, és attól, hogy anyjuknak baja esik. A bántalmazó melletti kitartás azzal, hogy "egy bántalmazó apa is jobb, mint apa nélkül felnőni" tévhiteken alapszik. Alább olyan szakirodalmi forrásokat talál, amelyek világossá teszik, hogy ez miért tévhit, és leteszik a voksukat a gyerekek (és a párkapcsolati erőszak felnőtt áldozatának) biztonsághoz való joga mellett.

A szexuális abúzus hivatalosan minden tizedik gyermeket érint Magyarországon, míg Európában az átlag szerint akár minden ötödiket. A magyar adatokkal kapcsolatban azonban némi látenciával kell számolni, ugyanis a legtöbben hallgatnak róla, és nem derül fény a történtekre.

Lefeküdhet-e egy 30 éves egy 13 évessel? Hol vannak a határok? Mi számít szexuális erőszaknak? Kik vannak igazán kitéve a bántalmazásnak és megelőzhető-e? A gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazások túlnyomó többsége rejtve marad. Az elkövető legtöbbször valamelyik családtag. Az esetek megelőzését, kivizsgálását és kezelését megnehezíti, hogy sok családban és a legtöbb iskolában szinte egyáltalán nincs szexuális edukáció. A gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogy az ő testük szentség, és arról sem, hogyan és kinek mondhatják el, ha baj van. Hiánypótló interjú a wmn.hu szerzőjével, dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogásszal. A beszélgetést Mártonffy Zsuzsa készítette, a teljes interjút az SOS Gyermekfalvak Gyermeksorsok blogján olvashatjátok csütörtöktől.

Mi a szexuális zaklatás? Pontosan hol húzható meg a határa?

Lapozó
1/11
  • A családon belüli erőszak nem magánügy. Számos nemzetközi egyezmény és javaslat kimondja, hogy a családon belüli erőszak megszűntetése állami feladat. Kiemelendő, hogy a nők és gyermekek elleni erőszak a nőkkel szembeni diszkrimináció egyik formája, melyet szintén nemzetközi egyezmények is tiltanak. Mostanában sokat lehet hallani gyermekbántalmazásról, időnként megdöbbentő esetek kerülnek napvilágra.

  • 2011. július. 01.

    A NANE (Nõk a Nõkért Együtt az Erõszak Ellen) Egyesület a Saatchi & Saatchi budapesti irodájának közreműködésével közös reklámfilm-kampánnyal kívánja felhívni a közfigyelmet a családon belüli erőszak áldozatainak valóságára és a gyerekbántalmazás hatásaira. Mind az 1994 óta működő segélyvonalunk, mind a kutatási adatok azt mutatják, hogy a leggyakrabban a nők és a gyerekek azok, akiket családjukban bántalmaznak. Ez a reklám a gyerekek bántalmazását jeleníti meg mítoszoktól és képi eufemizmusoktól mentesen úgy, ahogyan az a valóságban is történik.

OGYEI © 2011