Megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció

márc.05

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány kezdeményezésére megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció. A szakmai fórum célja a párbeszéd és az aktív együttműködés előmozdítása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezetek és szakértők között, valamint a gyermekjogokkal kapcsolatos egységes fogalomrendszer kidolgozása, továbbá az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által, Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtásának és az ENSZ emberi jogi bizottságai számára küldendő következő jelentések előkészületeinek elősegítése.

Az idén 40 éves UNICEF Magyarország kezdeményezésére és közreműködésével megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció. A koalícióhoz olyan a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezet és szakember csatlakozott, akik az ENSZ Gyermekjogi egyezményének rendelkezéseivel teljes összhangban végzik tevékenységüket, és aktív szerepet vállaltak a szakmai együttműködésbe.

A Gyermekjogi Civil Koalíció céljai között szerepel egy közös szakmai fórum létrehozása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó szakemberek részvételével, a párbeszéd megteremtésén túl azért, hogy egy összehangoltabb civil álláspontot képviselve segítsen az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának és az ENSZ emberi jogi bizottságainak küldendő jelentések előkészületeiben, valamint, hogy hatékonyabbá tegye a hazai és nemzetközi gyermekjogi érdekérvényesítést. A koalíció a tervek szerint 2015-ben negyedévente tartana szakmai találkozót, és egy új platform létrehozásával aktívan egyeztethetne a szakmai kérdésekben.

Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: „A Gyermekjogi Civil Koalíció kiemelt feladata az aktív és fenntartható szakmai párbeszéd megteremtése, az ENSZ Gyermekjogi Bizottság által javasolt záróészrevételek megtárgyalása, az abban foglaltak megvalósításához szükséges lépések kidolgozása és esetleges javaslattétel a jogalkotó számára.”

A Gyermekjogi Civil Koalíció megalakulásának ülésén a civil szervezetek és szakértők mellett megfigyelőként részt vett Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettese, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának gyermekjogi munkatársai, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is.

A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai: UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány; SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa; Nagycsaládosok Országos Egyesülete; Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat; Igazgyöngy Alapítvány; Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF); Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ); Magyar Ökumenikus Segélyszervezet; ESZTER Alapítvány; Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány; Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ); Gyerekesély Egyesület; Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (CSAGYI); Menedék Egyesület; Magyar LMBT Szövetség; Mental Disability Advocacy Center (MDAC); Európai Szülők Magyarországi Egyesülete; Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért; Magyar Kriminológiai Társaság Fk. szekciója; Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottság; Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület; Pressley Ridge Magyarország Alapítvány; Jogismeret Alapítvány; Perspektíva Alapítvány, valamint mások mellett Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke; Cserey Miklós, a Szülőnek lenni Program vezetője; dr. Gyurkó Szilvia; dr. Hegedűs Judit; dr. Tausz Katalin; dr. Erdősné dr. Szeibert Orsolya; dr. Virág György, dr. Vaskuti András szakértők.

Forrás:  http://unicef.hu/megalakult-a-gyermekjogi-civil-koalicio/
 • Elismerve, hogy - bár a szülői magatartás a család magánügye - azt közügynek kell tekinteni, és minden szükséges intézkedést meg kell tenni a szülők támogatására és a pozitív szülői magatartáshoz szükséges feltételek megteremtésére.

 • 2011. július. 05.

  Gyermekjogokkal kapcsolatos hasznos linkek:
  • UNICEF
  • Tények és adatok az Európai Unióról
  • The European Network of Ombudspersons for Children (ENOC)
  • Child Rights Information Network
  • Childwelfare Information Gateway
  • Eurochild

   

OGYEI © 2011