qweqwe

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2009-ben indította el Magyarországon a megrázott gyermek szindrómát tudatosító „Sose rázd a kisbabádat” programját.

A megrázott gyermek szindróma a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, pl. „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő/gondozó idézi elő azzal, hogy a síró gyermeket erőteljesen megragadja, megrázza, hogy hagyja abba a sírást.

Világszerte sok ezer baba hal vagy sérül meg a megrázott baba szindróma miatt, amelyet csak néhány évtizede azonosítottak, és amelyről kevesen tudnak, pedig az információ életeket menthetne meg. A szindróma következményeiről, a magyarországi helyzetről dr. Rudas Gábort, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont igazgatóját kérdeztük.

Egy brit bébiszitter, Louise Woodward a 90-es években az Egyesült Államokban dolgozott, amikor meghalt egy csecsemő, akire vigyázott. Woodwardot 15 év börtönre ítélték, az ügy rengeteg indulatot szült, mert Woodward elég közönyös volt. Végül kevesebb mint egy évet ült, most 35 éves, új életet kezdett, és a saját gyerekét várja.

Lapozó
1/6
  • A „megrázott gyermek” tünetcsoport a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, pl. „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő/gondozó idézi elő azzal, hogy a síró gyermeket erőteljesen megragadja, megrázza, hogy hagyja abba a sírást. Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, a gerincvelő sérülhet, vagy a bordák törhetnek.

  • 2011. július. 06.

    Sose rázd a kisbabádat! - Shaken Baby Syndrome

OGYEI © 2011